Sallandse cider - uit Heeten

De makers
De mannen uit het Sallandse Heeten

Sallandse cider El-Cid is een initiatief van een aantal Heetenaren: Ton de Gee, gepensioneerd dierenarts, microbioloog en liefhebber van biologisch tuinieren en oude fruitrassen, Theo Sas, gepensioneerd kwaliteitsmanager met een microbiologische en chemische achtergrond en Marien Zeilstra met een financiële achtergrond. De naam El-Cid is een afkorting van El(star) cid(er) maar tevens ook van El-Cid, een Spaanse krijgsheer. Zijn standbeeld zag Marien op een fietstocht naar Santiago de Compostella, en hij raakte geïnspireerd door de geschiedenis en de vele verhalen die over El-Cid zijn geschreven.

Salland Cider
De Elstar Appel

Voor het maken van cider zijn drie eigenschappen van de appel van belang: het zuur- , suiker- en tanninegehalte. De hoeveelheid hiervan kan per ras, de grondsoort waarop ze geteeld worden en de weersomstandigheden verschillen. Daarom is het maken van een goede cider ook zo lastig. Wij zijn door trial and error uitgekomen op de Elstar appel van Antoon van Vilsteren die hij onderaan de IJsseldijk in Olst teelt. Elstar is een oer Hollands product, mede ontwikkeld door de Universiteit Wageningen. Hieronder een korte beschrijving van het ras.

Recepten

Naast het drinken het cider, kunt u ook heerlijke gerechten maken van dit streekproduct. Dan moet u denken aan Cider Cake, Cider Compote of feestelijke Cider Cocktails.

Recepten

Naast het drinken het cider, kunt u ook heerlijke gerechten maken van dit streekproduct. Dan moet u denken aan Cider Cake, Cider Compote of feestelijke Cider Cocktails.

Workshops 

Milkshakes maken, apple cider cake, cidercoctail maken op aanvraag mogelijk.

 

Neem contact met ons op

Het aanbod is steeds vrijblijvend en geschiedt onder voorbehoud van tussentijdse wijzigingen. Alle vermeldingen op de website worden geacht te goeder trouw te zijn verstrekt en geschieden steeds onder voorbehoud van tussentijdse aanpassingen. Maathoeve is niet juridisch aansprakelijk voor kennelijke fouten en omissies op haar website. Komt u nochtans iets tegen dat niet correct is, dan stellen wij uw reactie bijzonder op prijs.